Mikä Turun Perhelääkärit on? Antaa Redraman kertoa:

Redrama löytää etsimänsä, Puutorin laidalta.

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

TIIHONEN PIRJO Työfysioterapeutti, fysioterapeutti

Olen Mikkelistä kotoisin, kirjoittanut ylioppilaaksi Mikkelin Lyseosta, opiskellut Jyväskylässä lääkintävoimistelijaksi ja valmistunut Turusta ortopedisen ja sisätautien fysioterapian erikois- lääkintävoimistelijaksi. Matkan varrella ammattinimikettä muutettiin fysioterapeutiksi.

3.4.2020 valmistuin työterveyshuoltolain ( 1383 / 2001 ) ja sen nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen ( 708 / 2013) määrittelemäksi työterveyshuollon asiantuntijaksi eli tutummin työfysioterapeutiksi Metropolian Amk:sta yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Olen toiminut itsenäisenä ammatinharjoittajana toiminimelläni Fysiobalans Ft Pirjo Tiihonen jo 22 vuotta, vuoden 2019 heinäkuun alusta lähtien Turun Perhelääkäreiden vuokralaisena viidennessä kerroksessa Sibeliuksenkatu 3:ssa.

Ajanvaraus

Turun Perhelääkäreiden työterveyshuollon fysioterapiapalvelut tuotetaan kanssani ja ajanvaraus sekä työterveyshuollon asiakkailleni että fysioterapia-asiakkailleni tehdään minulle suoraan numerosta 040 512 5261 / Pirjo Tiihonen tai jätetään yhteydenottopyyntö sähköpostiin:

Pirjo Tiihonen

Fysiobalans -sähköposti

Fysiobalans -sivut

Palvelut Työterveyspalvelut

Toimin Turun Perhelääkäreiden työterveyshuoltotiimissä työfysioterapeuttina mm.
• työfysioterapeutin ohjaus ja neuvonta, Kela 1
• työpaikkakäynnit tarvittaessa yhdessä työterveyshoitajan kanssa
• suunnattu työpaikkakäynti fyysisen kuormituksen vähentymiseksi työpaikoilla ja
toimenpiteiden suunnittelu, arviointi ja seuranta yhteistyössä työpaikan kanssa
• työfysioterapeutin terveystarkastus sovituin testein
• sairaanhoidon kuuluessa palvelukokonaisuuteen tarjoan myös fysioterapiapalveluita, Kela2

Fysioterapiapalvelut

Olen ollut fysioterapeuttina jo 37 vuotta, joten kokemusta on kertynyt vähintään repullinen. Olen toiminut Hengitysliiton ja Turun Seudun Hengitysyhdistyksen palveluksessa sekä vuokralaisena että yhteistyökumppanina suurimman osan työuraani saaden heiltä tunnustuksena Hengitysliiton myöntämän Kultaisen ansiomerkin vuonna 2014 pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä.
Hengitysfysioterapia sekä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia , elektroterapia ja manuaalisen terapian eri muodot ovat lähinnä sydäntäni, mutta olen myös kiinnostunut kaikesta mahdollisesta alaan liittyvästä. Olen koko urani ajan kouluttanut itseäni mahdollisimman monipuolisesti myös säilyttääkseni työn ilon ja nautinnon.

Koulutus

  • Lääkintävoimistelija, Jyväskylä 1983
  • Erikoislääkintävoimistelija, Turku 1987
  • Työterveyshuollon asiantuntijan pätevyys / työfysioterapeutti, Metropolia Amk 2020
  • Yli 60 erilaista kurssia ja lukuisia harjoituspäiviä ammattitaitoni kehittymiseksi ja ylläpysymiseksi vastatakseni asiakkaitteni antamiin fysioterapeuttisiin haasteisiin.

Tervetuloa!

Yhteistyöterveisin, Pirjo Tiihonen

Alkuun tietysti poissuljetaan varsinaiset huonot elämäntavat ja liikunnan puute. Jos näistä ei ole kysymys, poissuljetaan depressio. Jos kyse ei ole masennuksestakaan, selvitystyö jatkuu. Jos väsymystä aiheuttaa unettomuus, selvitetään unettomuuden syy ja puututaan siihen. Tärkeä kysymys potilaalle on, onko yksityis- tai työelämässä jokin ajankohtainen murhe, joka huonontaa unen laatua.

Muita tavallisia uupumuksen ja väsymyksen syitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, uniapnea, miehillä testosteronivaje sekä naisilla yleisemmät raudanpuuteanemia ja raudanpuute ilman anemiaa. Raudanpuutteesta kärsivät oireilevat väsymyksellä, iho kuivuu, suu kuivuu, hiuksia voi lähteä tavallista enemmän, esiintyy lihasheikkoutta, fyysinen jaksaminen huononee. Esiintyy myös sydämen tykyttelyä, infektioherkkyyttä ja keskittymiskyvyttömyyttä.
Koska uupumusta aiheuttavat sairaudet saattavat aiheuttaa hyvin samankaltaisia oireita, on syytä tutkia potilasta laboratoriossa tarkemmin. Otetaan pieni verenkuva, kilpirauhasnäytteet, miehillä testosteroni, veren sokeriarvo ja raudanpuutearvo ferritiini. Jo näillä kokeilla selviää monen potilaan väsymyksen syy.
Nuoret ADHD eli tarkkaavuushäiriöpotilaat oireilevat myös väsymyksellä, koska koulujärjestelmämme yrittää pakottaa tarkkaavuushäiriöstä kärsivät ylivilkkaat nuoret opiskelemaan. ADHD-potilaat eivät opiskeluissaan onnistu ja pakenevat vaikka pelaamiseen ja valvomiseen. Koulujärjestelmä paheksuu heitä ja näin nuori myös masentuu ja kokee huonommuutta.

Myös ahdistuneisuus voi olla väsymyksen ja uupumuksen takana. Covid-19 -infektion aikana tapaan paljon koronasta ahdistuneita. Itse sairaus pelottaa ja ahdistaa ahdistuvaisia henkilöitä. Myös raha-asiat ovat monella menneet koronan takia sekaisin. Korona ahdistaa myös nimenomaan pakottamalla sosiaaliseen eristäytymiseen, joka on tosi rankkaa yksinäisyydestä jo ennestään kärsiville ja tietysti myös kaikille muille. Ihminen kun on laumaeläin.
On siis tärkeää huolellisesti selvittää väsymyksen ja uupumuksen syy ja räätälöidä hoito sen mukaisesti.

Jukka Penttinen
psykiatrian erikoislääkäri

Lokakuussa 2020 paljastui, että terveydenhuoltoalan yritykseen on kohdistunut tietomurto, jossa potilastietoja vuoti hakkerin käsiin.

Turun Perhelääkärit Oy käyttää eri potilastietojärjestelmää kuin yritys, johon tietomurrot kohdistuivat. Käyttämämme järjestelmä on turvallinen Valviran Kanta-sertifioitu A-luokan tietojärjestelmä, jolle on tehty Kelan Kanta-yhteistestaus, Valviran tietoturva-arviointi ja sillä on myös ulkopuolisen auditoijan tietoturvasertifiointi. Potilastietojärjestelmään pääsee ainoastaan salatun yhteyden kautta ja vain Perhelääkärien toimipisteestä, joten Perhelääkärien potilastiedot ovat turvassa. Perhelääkärien tietoturva-asioita tarkastellaan myös säännöllisesti yhdessä IT-alan ammattilaisten kanssa. Henkilökuntaa on ohjeistettu tietoturva-asioissa ja ohjeistusta päivitetään aina tarpeen mukaan.

Voit siis luottaa siihen, että tietosi ovat turvassa asioidessasi Turun Perhelääkäreillä.

Terveisin,
Jukka Penttinen, tj

Kaikille musiikista pitäville tuttu mies selvästikin etsii Puutorin laidalta jotakin?

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

Koronavirustestaus

Turun Perhelääkäreillä tehdään koronavirustestejä omassa koronavirustoimipisteessämme, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 13 A 3. krs. Turun Perhelääkäreiden varsinainen osoitehan on Sibeliuksenkatu 3, Puutorin laidalla. Eli vain koronavirustestit tehdään Läntisellä Pitkälläkadulla!

Testillä selvitetään sairastaako henkilö parhaillaan koronavirusinfektiota. Testiin tarvitaan lääkärin lähete. Koronatestiä varten varaathan ensin ajan lääkärin puhelinvastaanotolle soittamalla numeroon 02 250 4433.

Huomioithan, että koronaviruksen testausta varten kaikki lääkärin vastaanotto hoidetaan etävastaanottona. Ethän tule oireisena Puutorin toimipisteeseemme.

Miten koronavirustestiin varataan aika?

Kun lääkäri on tehnyt oirearvion ja todennut tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen laboratorioon. Turun Perhelääkäreistä soitetaan asiakkaalle ja varataan aika testaukseen. Muistathan pysyä kotona ennen testiin saapumista. Tiedot näytteenoton ajasta ja paikasta lähetetään myös tekstiviestillä.
Asiakas pysyy kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessa.

Koronavirustestiin saapuminen

Asiakas saa tarvittavat saapumisohjeet Turun Perhelääkäreiden henkilökunnalta, kun näytteenottoaikaa sovitaan. Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti ja tultava suoraan näytteenoton toimipisteeseen. On suositeltavaa, että testaukseen saavutaan autolla ja tultaessa näytteenottopisteelle käytetään maskia. Jos maskia ei ole mahdollista saada, voidaan näyte tarvittaessa ottaa asiakkaan istuessa autossaan.

HUOM! Muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan.

Miten koronavirustesti otetaan?

Koronavirustesti tehdään nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä.

Koronatestin tulokset

  • Koronatestin tulos valmistuu 2–3 vuorokauden kuluessa. Tämä aika on oltava karanteenin kaltaisissa oloissa kotona. Saat tekstiviesti-ilmoituksen, kun tulos on nähtävillä Kanta-palvelussa.
  • Jos tulos on positiivinen, saat lääkäriltä hoito- sekä toimintaohjeet jatkoa varten. Selvitämme asiakkaalta myös puhelimitse tartuntaketjuun liittyviä taustatietoja ja ilmoitamme tiedot asiakkaan kotikunnan tartuntatautivastaavalle. Yhteydenotto tulee myös kotikunnan infektiolääkäriltä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Koronatestin hinta ja maksaminen

  • Koronavirustestin hinta Turun Perhelääkäreillä on 199 € (omavastuu kelakorvauksen jälkeen 143 €). Huomioithan, että kelakorvausta ei saa, mikäli testi tehdään oireettomalle henkilölle esimerkiksi matkustustodistusta varten.
  • Huomaathan, että etävastaanotto, jossa lääkäri tekee oirearvion ja lähetteen sekä tarvittaessa suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Lääkärin puhelinvastaanotto lähetteen saamiseksi maksaa 49 € (omavastuu kelakorvauksen jälkeen 41 €)
  • Tuloksen oltua positiivinen, soitamme asiakkaalle tuloksesta ja annamme jatkohoito- sekä karanteeniohjeet. Ohjauksen hinta on 49 € (omavastuu kelakorvauksen jälkeen 41 €)
  • Asiakkaalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen.

Minna Lagström, laboratorionhoitaja

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

Miten erotamme nämä virusinfektiot toisistaan?

Influenssaepidemia esiintyy todennäköisesti vuodenvaihteessa 2020-2021 ja sen erottaminen koronainfektiosta on hyvin vaikeaa. Oireet alkavat influenssassa nopeasti 1-3 päivän sisällä ja lievenevät noin viikon kuluessa, kun taas koronainfektiossa oireet alkavat hitaammin ja pahentuvat vähitellen sekä kestävät pitempään.

Viimeisten tutkimusten johtopäätösten mukaan lasten korona- ja influenssainfektioiden välillä ei ole merkittävää eroa taudin oireiden ja vakavuuden mukaan.

Oireiden selvittäminen on vaikeaa pikkulapsilla ja siksi vanhempien on tärkeää tehdä avoimia kysymyksiä lapsillensa näiden oireista. Alle 7-vuotiaalle lapselle: näytä mihin sattuu, eikä esimerkiksi onko pää kipeä?

Tartuntaketjussa on eroavaisuus

Influenssan tarttuvuus on suurempi kuin koronan. Tavallisesti influenssainfektion saaneet lapset tartuttavat aikuiset, mutta koronassa tartuttavuus on päinvastainen, jolloin muut vanhemmat perheenjäsenet tartuttavat infektion lapsilleen.

Koronainfektiossa tavallisimpia oireita lapsilla ovat kuume, ripuli, lihaskipu ja rintakipu verrattuna influenssainfektioon.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770250

Diagnoosi:

Taudin varmistettu aiheuttaja perustuu nenänielusta otettuun virusnäytteeseen.

THL ohjeisti 9/2020 ettei lieväoireisia alle kouluikäisiä lapsia tulisi testata koronainfektion diagnosoimiseksi. Tämä onkin tarpeetonta, sillä HUS:n lasten ja nuorten klinikka teki kesän 2020 aikana noin 15 000 koronavirustestiä, joista viisi oli koronapositiivista.

Milloin pitäisi ottaa yhteys lääkäriin?

Jos kyseessä on alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen lapsi, tai kuume on toistuvasti yli 40 astetta tai se on jatkunut yli viisi vuorokautta, lapsi on kouristanut, lapsella on  hengenahdistusta, lapsi ei seuraa ympäristöä tai iholla todetaan verenpurkautumia. Erityistä varovaisuutta tulisi noudattaa lapsilla, joilla on jokin krooninen sairaus esimerkiksi sydänsairaus, vastustuskykyä heikentävä lääkitys kuten elinsiirron jälkeinen lääkitys, reumasairaus ja syöpäsairaus.

Infektioiden ehkäisy

Lasten influenssan ehkäisyssä on tärkeintä ennaltaehkäisevä rokotus, jonka teho on noin 70-80 prosenttia. Epidemiakaudella varhain aloitettu viruslääkitys (oseltamaviiri) todetussa influenssainfektiossa oireiden kestettyä alle 24 tuntia puolittaa oireiden keston ja vähentää merkittävästi lisäsairauksien esiintymistä. Edelleen on tärkeää huolehtia käsihygieniasta, maskien käytöstä ja turvavälien noudattamisesta kuluvan syksyn ja ensi kevään aikana koronainfektion ehkäisemiseksi.

Pasi Lehtinen,
lastentautien ja lasten infektiotautien erikoislääkäri, dosentti

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA

Kivaa loppukesän aikaa

Täällä Turun Perhelääkäreissä olemme tehneet työtä koko kesän läpi. Parannamme entisestään palveluamme selkiyttämällä työterveyspuolen ja peruslääkäripuolen toimintoja ja uudelleenjärjestämme työtiloja paremmiksi.

Ohessa tietoa siitä mihin täällä meillä saat, työterveyden lisäksi, mm. apuja:

 

Olemme yksityinen, hyväntuulinen ja kokenut lääkäriasema. Meiltä saat lääkäri-, terapia-, laboratorio- ja työterveyspalvelut.

SOITA: 02 250 4433 | SIJAINTI | VARAA AIKA